ARHIIV

24/05/2017

10 km jooks ja muud jutud

Homme on püha (helatorstai ehk taevaminemispüha), mis tähendab, et siinsetel on töölt vaba päev... Nii tore, kolm tööpäeva järjest ongi justkui maksimum, mida praegu jaksan. Nagu näha, siis ma pole jõudnud isegi postitada midagi 10 km jooksust, kuigi olin ometi nii elevil.

Pühapäeval toimus Helsingis 34. kord selline tähtis üritus nagu Naisten Kymppi ja olenevalt aastast on seal olnud osalejaid 16 000 - 30 000. See on rohkem nagu heategevusüritus, seega medaleid ei jagata. Kui mu tuttava mees poleks finišis lugenud, mitmendaks ta naine jõudis, siis poleks ka meie enda kohta teada saanud. Aga milline õnn, ma olin 80.-s ja sammuke enne mind mu sõbrana 79.-s (ikka käest kinni!).

Jooks oli minu jaoks väga raske juba algusest peale. Ma sain teada hiljuti, et mu rauavarud on otsas ja ma ei tea, kas see mõjutas mu jaksamist (loogiliselt võttes kindlasti), sest jalalihased oleksid jaksanud vabalt joosta paremini, kuid mul oli selline tunne nagu hapnik sai kogu aeg otsa. Aga ma nii sundisin end jooksma. Tegin vist umbes 4 kõndimispausi ka, aga midagi polnud teha, seekord pidi mu sõbranna mind sõna otseses mõttes finišisse vedama!

10 km 54 min
Pole paha. Üldse mitte. Aga kahju, et ei jaksanud rohkemat. Järgmine kord! Seni tangin rauda!

Kui kedagi huvitab täpsemalt, mis tähendab kui inimesel on rauavarud tühjad ehk rauavaegusaneemia, siis võib lugeda siit lingist ja ferritiinist täpsemalt siit lingist.
Hemoglobiin oli mul muide isegi üllatavalt normaalne, aga ferritiin kõigest 8 (naiste norm on 60-100, normipiirid 20-150). Eks need normipiirid erinevad maakonnati siin Soomes ka, kuid no ma leidsin vist põhjuse oma lõputule väsimusele. Muidugi rauadepoo ehk ferritiinisisaldus mõjutab ka kilpnäärme tööd ja kuigi arst määras eriloaga uued ravimid kilpnäärme alatalitluse raviks (mida siiani ootan), siis algab kõik rauavarudest. Meil on kahjuks suguvõsas raua omandamisega veidike probleeme, seega loodetavasti päris lootusetu see olukord pole...

Aga nüüd lisan paar pilti meie toredast päevast, hoolimata sellest, et korraks oli raske! Ilm oli ilus ja Naisten Kymppi jooksupäevadel pidi reeglina alati päikesepaisteline ilm olema, no umbes sama nagu meil alati jaanipäeval sajab vihma.

2 comments:

 1. Väga tubli ikka! Ma oleks vist 100m pärast hingeldades maha kukkunud....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Finišis käis mu pea päris mitu head minutit ringi :D
   Polnud valikut varem lõpetada!

   Delete