ARHIIV

24/08/2016

Äratasime laste värvitud pildid ellu!

Sain uue töö juures endale hea nipi, nimelt tõmmata oma telefoni ja Ipadi üks äge äpp. Ma pole laadinud päris kaua (rohkem kui paar aastat) meie Ipadi ühtegi mängu lastele, sest kui nad vahel sinna ekraani taha lubatakse, siis tahavad nad viimasel ajal niisama multikaid vaadata. Jah, meil on Ipadis erinevaid puslesid, mälumänge, numbri-sõna värke, titade riietumise mänge, legomänge jne. Aga üldiselt on minu arvamus ekraanide koha pealt see, et mida vähem, seda parem. Ja kuna need rakendused on tõesti sinna väga ammu tõmmatud, siis ei ole need laste jaoks enam huvitavad.

Meil pole ju siiani DVD- egakamuidmängijaid (kunagi ammu vist isegi oli?) ja kuri emme nagu ma olen, ei luba Playstationit ega telekamänge ka koju osta... Seega Ipad on hetkel ainuke koht, mis neis sõltuvust võib tekitada. Taaskord - mida vähem ekraaniaega, seda parem. Üldiselt on kohe laste käitumisest ka näha kui nad on Ipadis olnud üle 30 minuti (eriti õhtul). Eleanoral on küll minu vana telefon kasutusel, aga seal pole mänge ja nett on sedavõrd aeglane, et ta ei saa seal korralikult Youtube'gi avada (õnneks). Aga see selleks.

Aga tahtsin jõuda hoopis selleni, mida me eile tegime. Kõigepealt läksin arvutis www.quivervision.com lehele ja printisin sealt erinevaid pilte välja. Siis lasin lastel pildid ära värvida (pliiatsite ja rasvakriitidega) ning tõmbasin oma telefoni uhke rakenduse nimega "Quiver". Seejärel lihtsalt avasin selle äpi ja sihtisin kaameraga valmis värvitud pilti ning lapse värvitud tegelane (või auto jne) ärkas ellu ja liigutas end. Igal pildil on oma teema, natuke saab sõrmedega asju liigutada ja peale klikkida. Lapsed olid väga motiveeritud värvimisest. Väiksem (2a ja 10k) ei oska veel eriti pliiatsit õigesti käes hoida, seega oli hea võimalus ka seda harjutada. Lennart ei suutnud ära oodata, et järgmisest pildist juba multikas saaks. Nagu päris! Lapsed olid väga õhinal. Ja mina ka! Kas keegi veel on seda äppi kasutanud ja ma elasin enne lihtsalt kiviajal?
1. Prindi! 2. Värvi! 3. Mängi!
Mul on üldse tunne, et kui Eleanora oli 2-3-aastane, siis tegelesin temaga mõnes mõttes palju rohkem. Tegin kõiksugu harjutusi (talle ju väga meeldis ja meeldib siiani) ja igasuguseid meisterdusi. Käisin samal ajal koolis ja sain pidevalt häid nippe muidku juurde. Lennart see-eest areneb nagu ise - kas teine laps peres kasvabki n.ö. lihtsalt niisama? Muidugi pimedal ajal talvel ollaksegi rohkem toas ja nokitsetakse laua taga, suvel aga joostakse õues ringi. Eks ma ikka loen Lennartile tihti tähestikku ette kui tal näiteks hambaid pesen ja numbrid on tal selged, aga piinlik tunnistada... Tean, et käelise tegevuse suhtes olen ta natukene unarusse jätnud, kuid nüüd on mul aega veel ennast parandada. Kuna olen praegu iga päev lasteaias tööl (mõnda aega), siis saan jälle erinevaid ideid, mida tahan kindlasti kodus oma lastega järgi proovida.

Ma ei ole kunagi nii toredat asja telefoni laadinud, aga ega ma pole eriti uurinud ka. Seega ootan kõikide soovitusi, milliseid "äppe" tasuks veel alla tõmmata näiteks Ipadi? Nii kahju, et eestikeelseid asju on kuidagi vähe. Ja ma olen muidugi selline, et maksulisi äppe pole ma veel ühtegi alla laadinud.
Jälgi minu tegemisi ka Facebookis: www.facebook.com/minajamuud

No comments:

Post a Comment