ARHIIV

26/03/2016

Munadepühad kui mööduv nähtus

Ma olen varsti mitu päeva olnud kahekesi väiksema lapsega kodus ja esimest korda üle pika aja ma ei kavatse lastega munadepühade puhul mune kaunistada. Suurem laps teeb seda vast nüüd maal ja 2-aastasega jätan seekord selle mässamise vahele. Maksimaalselt söön ühe šokolaadijänese ära, aga sellega see asi piirdubki. Ma üritan kommertsliku "tralli" vahele jätta ja pigem keskenduda sellele, et mis see põhiidee ikkagi on. Mulle meeldib alati vaadata kusjuures neid Jeesuse filme, juba neljapäeval näitas ristilöömist mingil usukanalil... Ma ei tea miks, mind lihtsalt huvitab.
Ainukesed kaunistused, mis praegust aega (homme on ju tegelikult alles esimene püha!) meelde tuletab on kaunistatud pajuoksad, mis me eelmisel pühapäeval nõidade käest saime. Siin käidi uste taga nagu eestlased käivad näiteks Kadripäeval.

Esmaspäeval on teine püha ja see on soomlastel tähtis pühapäev ehk vaba päev. Nagu olen aru saanud, siis esimest korda on poodidel õigus olla pühade ajal lahti, eks näis, kas see nii ka jätkub. Ma üritan, et ma pühade ajal poes ei käi. Nimetan seda protestiks, et äkki ikka kõikidel inimestel (müüjatel) lastakse järgmine kord pühade ajal puhata. Kui pood ei saa piisavalt tulu, siis võiks teha järelduse, et targem on pühade ajal uksed suletuna hoida. Alko on muide küll kinni, seda reklaamiti isegi raadios nädala alguses, et inimesed ikka hiljemalt neljapäeval joogikraami ära ostaks. Isiklikult on mul ükskõik, sest mul pole sinna poodi tavaliselt vaja minna. Ja tubli Lidl lubas ka pühade ajal poed kinni hoida, aga nüüd vaatasin, et see kehtis ainult Suure Reede kohta.

Kas ma olen ainukene, kes ignoreerib keedumunade kaunistamist sel aastal?

3 comments:

 1. Tere! Ma ka ei värvi, ei hooligi üldse sellest värvimisest. Laps on 1a 5k, saab vanemaks siis vast ikka tema jaoks

  ReplyDelete
 2. Mina olen pühade ajal tööl - poes. Õnneks graafikus on eelnevalt olnud vabad päevad, seega pole hullu. Ideaalis võiks kõik inimesed perega saada kõik pühad veeta. Jõulud olid ka nukrad, sest ainult õhtul olla kodustega pole ju enam see kui ise väsinud.

  ReplyDelete
 3. Meie samuti ei kaunistanud keedumune. Munadepühaga seoses ehtis kodu ainult suuremat sorti kollane muna kujuline küünal. Mulle meeldis Soomes et lapsed käisid virpomas ukse taga. (Ja just see et päise päeva ajal mitte hilisõhtul ja pimedas.)
  Tegin see aasta erandi ka pajukiisude osas ja ei hakanud neid koju tassima. See oli täitsa hea otsus, ei pea aevastama hommikuti ega taluma seda tobedat allergiat kevade vastu veel. Munadepühade teemaline meisterdamine toimus meil eelnev nv kui tegime õhupallist-PVAst-lõngast lõngamune.

  ReplyDelete