ARHIIV

06/02/2016

Kilpnäärme alatalitlus muutus ületalitluseks

Kes kilpnäärme hormoonidest, alatalitlusest ja muust säärasest pole kuulnud, siis ilmselt see postitus on äärmiselt ebavajalik ja igav. Aga kirjutan ikkagi, sest tean, et Eestis arstid (üldistan internetist saadud arstide vastuste põhjal) ei võta vist neid näite üldse tõsiselt ja lisaks sellele on Eestis teised normipiirid. Laiemad piiride vahemikud, sest muidu oleks ju patsiente ka rohkem... Aga noh, ma olen hetkel Soomes, seega...

Septembri 2015 näidud:
TSH 3.98 (norm 0.5 - 3.6)
T4V 11 (norm 9 - 19)

Detsembri 2015 näidud:
TSH 0.0012 (norm 0.5 - 3.6)
T4V 14 (norm 9 - 19)

Tihti säästetakse ja lastakse patsiendile teha ainult TSH näidu vereproov, mis ei ütle üksi kokkuvõttes arstile mitte midagi, sest TSH võib vabalt normis olla kuigi inimesel on alatalitlus. Mul pole mitte kunagi vist T4v näit nii kõrge olnud kui viimane kord. Lausa 14! See on hea märk, sest teinekord võib olla (salajane) kilpnäärme alatalitlus ka siis kui TSH näidud on normi piires, kuid T4v alla normi või piiripealne (ehk siis nagu mul: alati närused 9-11 olnud). Kuid kuna TSH oli viimane kord alla 0.5 siis arst ütles, et ravimidoosi vähendaksin. Seega hetkel tarbin iga päev pool tabletti ehk 50 mikrogrammi L-türoksiini. Poole võrra vähem ehk pool tabletti igal hommikul vähemalt 10 minutit enne hommikusööki. (Kui ma üldse hommikul midagi söön...)

Ma isiklikult ei saanudki aru, et mul oleks sümptomite järgi ületalitlus olnud. Olin rõõmus, et esimest korda elus T4v näit oli imekombel tõusu suunas. Olen lugenud ingliskeelseid infoasju (loe: pikki artikleid) ja seal on alati kirjas, et T4v näit peab olema ülemises kolmandikus ehk siis hoopis 16-19.

Igatahes nüüd paari sõnaga ehk ületalitluse sümptomitest? Polnud mul ei higistamist ega järsku kaalulangust jne. Olid ju jõulud. Kui siis... suudaksin ma vahepeal kõrge vererõhu ja pulsi sellega ära seletada. Ja naiste asjad käisid kaks korda tihedamini ühel perioodil, vot tegelikult see on küll minu puhul midagi erakordset. 

Veebruari lõpuks on mul uus saadetis vereproovide jaoks, eks siis näis, kas TSH on normaliseerunud, kuid samas kahju kui T4v jälle maru madalaks läheb. Ma kardan lihtsalt seda väsimust, mis vahepeal selle alatalitlusega kaasas käib. Enamikel alatalitlusega patsientidel tõuseb kaal ka kümnete kilode kaupa, sellepärast ma vahepeal vehingi jõusaali vahel nii mis hirmus ja jätan söömise nii nirudaks, sest ma tean, et kilpnäärme hormoonid reguleerivad seda kõike ja just nimelt aeglasemaks. Ja mul on nii kui nii vahepeal enesetunne (loe: enesehinnang) halb. Õnneks mõnel teisel hetkel pole mul enda arvates midagi häda ja olen järgmine maailma valitseja... Seega jah. Oleneb, milline peegelpilt mulle päeval vastu vaatab. Selle järgi otsustan, kas pean pea liiva alla panema.

Arst ütles juba ammu, et mul on ilmselt hoopis kilpnäärme põletik, see tähendab minu jaoks, et vahepeal mu kilpnäärme hormoonid ei tööta piisavalt ja teinekord liigagi aktiivselt. No mina ka ei oska enam midagi arvata asjast. Eks vereproov ütleb tõe. Samas teinekord on hoopis patsiendi enesetunne ja sümptomid tähtsamad kui näidud... Arst arvas, et kui näidud ikka ületalitluse suunda viitavad, siis on kaela ultraheli vajalik.

Teine variant on see, et mu keha hakkab ise ära paranema ja ma ei vaja ravi varsti enam. Samas kui mingil ajahetkel jälle hakkab kilpnääre jamama, siis ma küll vihastan, et peab seda ravimidoosi arstide poolt "arvama" hakkama, ja uuesti sama trall. Oleks siis asi stabiilne. Aga noh, minu juures pole miski stabiilne. 

Vahel mul on selline tunne:
Pilt: Google

No comments:

Post a Comment