ARHIIV

17/12/2015

Võidukas kaotus ehk jäin varukohale

Mainisin võibolla sügisel, et käisin Soomes sisseastumiskatsetel. Mul oli septembris mingi periood, mil mõtlesin, et võiksin ametikõrgkooli minna. Idee, et proovin ükskõik kuhu õppekoha saada. Oleksin ma teadnud siis, et mul on reaalne võimalus ka koht saada, oleksin võinud targem olla ja mitmesse kooli end kirja panna. Mina see-eest olin suht kindel, et ma nii kui nii ei viitsi praegu eriti sellega tegeleda ja igaks juhuks klikkisin enda nime ainult ühe kooli kohale. Minu jaoks oli kogu see trall kolmekäiguline.

Kutse katsetele
Mõne aja pärast saabus mulle koju kiri, kus oli kutse kirjalikku testi tegema. See oli 2. novembril. Seekord polnud antud ette ülesandeid, mida peab enne katseid valmis kirjutama või raamatuid, mille kohta esitatakse küsimusi. Kästi kaasa võtta kirjutusvahendid ja dokument (kontrolliti minnes ja lahkudes, et oled ikka sama inimene).

Läksin kohale ja meile anti 10 lehte pabereid kätte ning öeldi, et tunnike on aega lugeda ja märkmeid teha ning siis korjati need ära. Seejärel tuli 30 küsimusele vastata ja lisaks veel inglise keeles artikkel läbi lugeda ja ka sealsetele küsimustele vastata. Arvan, et soomlastele oli see test lihtsam kui minu (välismaallase) jaoks, aga sain selle siiski sooritatud, sest järgmisel päeval nägin oma nime inetrneti laurea.fi nimekirjas, keda kutsutakse vestlusele.

Kutse vestlusele
Vestlus toimus neli päeva hiljem ja see oligi koht, mis sai ilmselt saatuslikuks. Nimelt ma tegin sisseastumiskatsed sellisele erialale, mis mind pole kunagi eriti huvitanud ja ma olen alati arvanud, et sinna ma küll ei lähe, sest ma ei saaks hakkama. Sellepärast oli raske vastata küsimusele, et miks sa tahad õppida seda ala... Ma ei julge seda siin isegi avaldada.

Mis kõige imelikum, siis mida aeg edasi, seda rohkem ma hakkasingi tahtma kooli minna ja seda kõike õppida! Natukene hilja taipasin, et võiks teha midagi erinevat, mitte midagi käsitööga seotud (või õpetajaks) minna kooli õppima.

Tulemuste ootamine
Pikk ootus ja kätte sai lõpuks ometi 26. november, mil internetti opintopolku.fi lehele ilmusid vastused. Minul oli kirjas, et olen varukohal ja neid kohti täidetakse 17.detsembrini. Reaalselt oli mul oksehäda kui nägin, et ma ei saanud kohta. Milline pettumus ja häbi! Saatsin mehele sõnumigi, et ärgu tulgu koju enne kui ma magan, mul nii häbi, et mind ei tasu vaadatagi. Nüüd vist mõistavad teised ka kui halvasti ma ebaõnnestumisi seedin. Ja ma isegi ei liialda, ma lihtsalt olen maailma lollim inimene enda meelest sellistel hetkedel.

Paar nädalat hiljem oli juba palju kergem, mõtlesin, et kui saan koha, siis saan ja kui ei, siis on mul vähemalt see harrastustöö gossip.ee lehele kirjutades ja sada muud asja, mida iganes teha tahan.

Täna 17. detsembril pannakse õpilaste kohad lukku ja hetkel olen 3. varukohal ja mul pole lootust sinna saada, sest (kirjutasin kooli ja küsisin) täpselt 3 õpilast on need, kes ootavad samuti varukohal mingi teise kooli kohale. Oleks liiga ebareaalne, et kõik oma õppekohad ära ütleksid. Seega usun, et minu ootus selleks aastaks sai läbi, ma jäin ma kolmandaks, punkte oli 50 ja need, kes kohad said, neil oli 51 punkti. Esimese katse kohta hea, aga eks ma natukene olen ikka pettunud endas, hoolimata sellest, et ma alguses võtsin asja nii ükskõikselt. Aga mul polnud midagi kaotada ka, kõik testid olid seekord tasuta. Vahepeal mõtlen, et eks see olekski raske ka olnud pool tundi iga päev rongiga kooli sõita ja enne seda lapsed lasteaeda viia (oleks olnud igapäevane õpe).

Võibolla nii pidigi minema. Sain kogemuse võrra rikkamaks. Kirusin küll alguses ennast, et miks ma küll ütlesin teistele, et üldse katsetel käisin, poleks ehk nii palju pidanud häbenema, aga nüüd ma olen sellest juba üle saanud ja mis siin ikka haletseda. Vähemalt proovisin.

Kevadel hakkavad uued katsed ja siis juba kõikidesse koolidesse. Ma arvatavasti lähen katsetele küll, aga hoopis mingit muud õppima. Ja see on see, mida olen alati planeerinud, aga siiani pole reaalselt midagi selle heaks teinud.

Hetkel avaneb netis mulle veel selline vaatepilt, kuid usun, et hiljemalt homme on seal kirjas, et HYLÄTTY.

EDIT:
kell 11:58
Vaatasin just uuesti ja nüüd olen 2. varukohal!

No comments:

Post a Comment