ARHIIV

16/09/2015

Baklava

Väike maius, mis koosneb pähklitest, meesiirupist ja filotaignast. Teisiti öeldes see väike kook on pealt kaetud krõbeda taignaga (või mingite söödavate niitidega?), mille sees on pähklimass ja magusaks on see tehtud siirupi abil. Lugesin, et sinna pannakse vahel lisaks ka kakaod, sidrunit või roosivett.

Olen söönud seda Türgis ja Kreekas, kuid igal maal vist tehakse neid natukene erinevalt. Minu mälu järgi need pildil olevad baklavad on toodud Liibanonist.

Vahepeal "tutvuste kaudu" saame välismaalt toodud maiustusi, seega peab ikka mõned ju maitsema (tegelikult sõin juba pühapäeval, eile ka kaks ja täna viimase!)

Mõtlen, et pähklid on ju tervislikud, mesi on ju tervislik. On ju tervislik maiustus? Minu eesmärk on vältida kommi ja šokolaadi söömist, aga annan endale andeks kui ma toitumiskava 100% ei jälgi ja nälja korral näiteks pirni söön. Peaasi, et ma endale suhkrut jälle sisse tankima ei hakka.
Kes tahab proovida ise teha, siis leidsin Toidutare lehelt ka retsepti.

4 comments:

  1. Huvitav, kas see on sama, mis pahlava ja tegu on lihtsalt hea lapsega, kellel mitu nime. :D

    Igatahes kõlab kangesti pahlava moodi, kuigi piltidel on teistsugused koogikesed. Võrreldes siis selle pahlavaga, mida meil siin lähedal Armeenlaste söögikoht pakub. See on nii hea ja rammus kook. Tuligi nüüd isu peale. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma vaatasin netist, et need "pahlavad" peaksid suht samad asjad vist olema, aga ilmselt ongi nii, et igal maal tehakse natukene erinevalt ja siis on muidugi erinev nimetus sellel. Ma pole kindel, et kõik need minikoogid (mis minu pildil) ka kindlalt baklava nime all vòivad olla, aga midagi sinna suunda igatahes :D

      Delete
  2. Käisin kevadel just seal Armeenia köögis ja magustoiduks valisin suure õhinaga menüüst "pahlava". See oli ikka suur pettumus, ikka VÄGA suur pettumus. Need, kes pole originaalseid baklavasi-pahlavasi kusagilt saanud ilmselt ei oskagi maitse üle vaielda või kiruda. Minu lemmikud on siiani Liibanonist toodud maiused.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunagi mingis karbis oli väga mesised need baklavad ja maru kleepuvad. Need Liibanoni omad on jah vist ikka kòige paremad. Nagu ütles ka see, kes need meile tòi. Sa kindlasti tead ju :D

      Delete