ARHIIV

12/08/2015

Kilpnäärme alatalitluse sümptomid/ Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Tundsin juba rohkem kui paar kuud tagasi jälle imelikku väsimust, seega käisin juuli lõpus vereproovi andmas. Mulle oligi tegelikult juba ammu augustikuuks saadetis tehtud, et kontrollida vereproovist TSH taset, kuid küsisin ise juurde veel T4-V proovi, sest tean, et ainult TSH näit ei pruugi öelda kogu tõde ja tegelikult eraarsti juures käies (ja makstes) saaks veel täpsemaid tulemusi, aga hetkel ma ei tunne küll selle jaoks mingit vajadust. Mul on veel siiani rahamaitse suus kuna käisin ju juuli alguses erakliinikus 200 euro eest ultrahelis... See selleks.

Olen ennast nüüd tagant järgi analüüsinud ja tähele pannud, et alati kui need kilpnäärme hormoonid  hakkavad natukenegi paigast nihkuma, siis mul on teatud sümptomid:

- Meeletu väsimus mitte millestki. Arvati, et mul on psüühhiline väsimus, no millest küll?
- Maikuus oli mul mitu nädalat külm olla. Tegelikult siiani on mul vahepeal kampsun seljas ja ikka külm, kuid teistel on täiesti normaalne.
- Algav masendusperiood
- Teatud määral suurenenud söögiisu ja sellega muidugi ka kaasnev (väike 3-5 kg?) kaalutõus
- Ihu on kuivem kui tavaliselt
- Väsimusest ehk tingitud, kuid siiski ebamäärased peavalud
- Paistes kõht (või on see hoopis rohkem söömisest, ma ei teagi nüüd)
- Ainevahetuse märgatav aeglustumine
- Kahvatu nägu (sõbranna ju ütleski millalgi, et ma nägin näost valge välja... No tegelikult ütles ta, et ma näen nagu surnu välja, aga mõtlesin ta lauset veidike ilustada... Igatahes kahvatut nägu märgatakse tegelikult päris tihti... muidu jumekas, ainult nägu valge. Ma ju meigin suht harva.)
- Immuunsüsteemi nõrgenemine ja kusjuures (kokkusattumus?) olingi ma juulikuus paar nädalat kurguvaluga ja nohune... 
- Kõige rõvedam oli seekord: mu peanahk muutus juba nii kuivaks, et see hakkas veritsema kui natukenegi sügasin või puutusin. Üldiselt ma pead ei süga (ma ei salli üldse sügamist), aga ju siis kuiv ihu tekitas sellise kiheluse tunde. (Ja shampoone ka pole viimasel ajal vahetanud ning juukseid ma ei värvi, seega asi pole ka selles.) Lisan siia ka selle, et täna hommikul juukseid kammides märkasin, et külje pealt "teatud kohtadest" on juukseid jälle õhemaks jäänud, õnneks kasvavad seal juba mõned beebijuuksed. No mul juuksematerjali jätkub, mida välja langeda, aga ikkagi.

Muidugi on nimekirjas asju, mida võib ka teiste teguritega seletada ja kindlasti otsida sada muud põhjust, kuid ma isiklikult veeretan need siiski kilpnäärme jamade kaela. Tean jah, et numbrite vahed pole megasuured, kuid olen nüüd natukene rohkem kilpnäärme alatalitluse ja hormoonide kohta lugenud ja võin öelda, et olen natukene isegi targemaks saanud. Kõik arstidki pole sellel teemal alati üksmeelt. Need, kes asjast midagi ei ole kuulnud või pole selle teemaga varem kokku puutunud, nende jaoks on see ilmselt suht tühine asi, kuid kui see väsimus viib suhteliselt kogu jõu endaga kaasa, siis peab kuskil mingi põhjus olema ja hetkel ma loodan, et leidsin selle. Kindlasti võib ka teatud vitamiinide puudus olla üks põhjustest, sest mul pole aega olnud endaga viimasel ajal üldse tegeleda, seega ma ei imestaks. Eks toituda võiks alati tervislikumini.

Tervel inimesel või kui inimene tarbib türoksiini ravimit, siis TSH näit peaks olema vahemikus 0.5 - 2. Veebruaris kontrollis käies oligi mul see TSH 1.63. Täiesti hea! (Jaanuaris 5.48.) Ja muid proove ei võetud, seega T4-V ma ei tea. (Jaanuaris oli see igatahes 11.)

1. tüübi kilpnäärme puudulikkust tuntakse kui TSH tase tõuseb ja T4-V tase langeb (on alumisel piiril). Kilpnääre toodab enam vähem normaalselt hormoone, kuid rakud ei suuda neid kasutada. (Laenatud siit.)

Juulikuu 15.07.2015 vereproovi tulemused:
TSH - 3.75 (norm 0.5 - 3.6 ja raviga 0.5 - 2)
T4-V - 10 (norm 9 - 19 ja ravimit tarvitades 17 - 19)

*Eestis on muide natukene erinevad need TSH ja T4-V näitude vahemikud... Ehk siis laiemad normipiirid... Kuna olen facebookis soomlaste kilpnäärme alatalitluse grupis, siis oli seal hiljuti teema sellest, et mõned eestlastest arstid ei pööra näitudele (TSH) piisavalt tähelepanu ja arvan, et justnimelt sellepärast, et Eestis on "väike nihkumine" ja laiem normipiir suht tühiasi nagu olen teatud foorumitest ja patsientide "esita küsimus- ja vastan" lehtedelt lugenud. Aga kuna ma ise pole arst, siis ma ei väidagi, et ma kõike tean.

Aga seda, et millest need minu näidud nüüd natukene nihkunud on - ei tea (kuulsin, et isegi aastaajad mõjutavad seda, eks loogiline olegi), kuid mõnel inimesel pidi iga 0.1 nihkumine juba enesetunnet muutma. Isegi siis kui need pole normipiiridest väljas.

Arst helistas eelmise kuu lõpus mulle ehk juuli viimasel nädalal ja nagu arvasin, siis ütles, et pean lihtsalt rohkem türoksiini võtma. Siiani olen arsti soovitusel võtnud 50 - 75 mikrogrammi (eri päevadel eri määr). Kõige toredam oli muidugi see, et tegelikult mul oli broneeritud arstilt aeg, et ta helistaks juba varem mulle, kuid just sellel päeval oli Sonera telefonivõrgud maas ja minu telefon muidugi mitu tundi tumm! Just minu päeval!

Arst kirjutas uue retsepti 100 mikrogrammi türoksiinitabletid, sest mul pole mõtet võtta 4 tabletti (25 mikrog). Purk on natukene laiem ja tablett ise ka natukene suurem kui 25-mikrogrammine. Nüüd uus süsteem on nii, et pean võtma 3 tervet tabletti kolmel päeval nädalas ja neljal ülejäänul päeval poolikud tabletid. Kui ma nüüd õigesti arvutasin, siis jätkub mul sellest purgist viieks kuuks. Kuu aja pärast ehk septembris on mul kontroll, et võtta uus vereproov, mil mõõdetakse TSH taset (loodetavasti langust). Arst kirjutas, et kui see TSH pole alla 2.5 selleks ajaks, siis peab midagi veel muutma. Purk ise maksis natukene üle 5 euro:
Kellel veel on kilpnäärme alatalitlus?
Mis TSH ja T4-V näitudega te end energilise inimesena tunnete? 

Isiklikult soovitan alati arstilt küsida ka täpseid numbreid ja need lausa paberile üles kirjutada. Sellest ei piisa kui arst ütleb, et näidud on normis. Mina vähemalt tahan alati neid näite omavahel võrrelda ja kasvõi näha muutusi ja teinekord on hea internetiski teiste kogemusi lugeda ja vaadata, kas nende näidud on samad. Lisaks sellele on (ei oska eesti keeles seletada...) soome keeles "piilevä vajaatoiminta" ehk siis samuti kilpnäärme alatalitlus kui TSH näit on normis, kuid teised näidud mitte. Aga tihtipeale muid näite ju ei kontrollitagi kui ainult see TSH! Sest raamatus mustvalgelt kirjas, et see on see näit, mis ergutab kilpnäärme hormoonide toodangut ja lühidalt kokkuvõtteks öeldes, siis mida suurem on TSH number, seda laisem on kilpnääre.

Hetkel tunnen, et ma ei ole eriti midagi teinud, kuid nagu eelmises postituses mainisin siis: mõni 100-aastane on ka palju kobedam kui mina. Tihti hommikuti olen unekoomas ja päeval tuleb ka paar korda selline väsimus peale, et jään kasvõi püstijalul magama. Ometi siis alati und ka ei tule, lihtsalt tunnen suurt väsimust. Magama jäämine on omaette teater. Ja öösiti keegi alati kuskil nutab või kõnnib mööda elamist ringi... (vihje: lapsed).

Kusjuures üks teine arst ütles täna, et ilmselt mul on mingisugune kilpnäärme põletik, mis on suhteliselt häiriv, vahepeal näidud korras ja siis jälle mitte. Seda arvas ta selle põhjal, et iga kord kui mul on "külmaperiood", siis mu temperatuur tõuseb, mitte ei lange nagu enamusel kilpnäärme alatalitlusega inimestel ja kui kehatemperatuur tõuseb (nagu mul 37.1 - 37.3), siis kehas on põletik. Nojah, eks uurin seda asja septembris edasi, sest minu enda arst, kes ravimidoosi muidku muudab, pole mind vist kordagi näinud... Okei aastal 2013 kui rase olin! Oleme suhelnud temaga põhimõtteliselt ainult telefoni teel. Igatahes jätkan enda uue türoksiinipurgiga ja septembris lähen uuesti vereproovi andma. Seniks üritan teha jälle nägu, et pole hullu.

[Translate]

Hypotyreoosi

Jo yli kuukausi sitten tunsin taas epäluonnollista väsymystä. Ajattelin mennä labraan kokeisiin ja minulla oli muutenkin lähete kontrolliin elokuussa. Pyysin myös ottamaan TSH lisäksi T4-V näytteen ja oikein tein.

Tammikuussa: TSH - 5.48 ja T4-V - 11
Helmikuussa: TSH 1.63 ja kontrollilabrassa T4-V näytettä tietenkään ei otettu!

Heinäkuussa 15.07.2015:
TSH - 3.75 (viitearvot 0.5 - 3.6 ja lääkityksellä 0.5 - 2)
T4-V - 10 (viitearvot 9-19 ja lääkityksellä mieluiten 16-19)

Lääkäri soitti ja nosti tyroksiini annosta. Eli nyt kolmena päivänä kokonainen tabletti ja neljänä päivänä puolikas. Kuukauden kuluttua on uusi kontrolli. 


2 comments:

  1. Tavainimesel on nii raske mõista, mis tähendab kui sul on paksud riided toas seljas.. ja kõigest hoolimata ikkagi külmetad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga õnneks see on tavaliselt mööduv nähtus. Jalad ja käed on küll tihti päris külmad, aga sellega olen juba ammu harjunud.

      Delete