ARHIIV

28/04/2015

Minestamismängud koolides/ Pyörtymisleikit kouluissa

Mäletan, et kui ma käisin kaheksandas klassis, siis tekkis mingi hetk imelik trend mängida vahetunnis sellist mängu, et vajutatakse kahe käega teise rinnale (hingamis kolmnurka) kuni ta ära minestab. "Minestaja" hoiab hinge kinni, siis toimib see lausa 10-20 sekundi jooksul.

Miks ma sellest kirjutan? Sellepärast, et nägin hiljuti Soome lehes, et Inglismaal hoiatatakse uue trendmängu eest, mis tegelikult on juba täiesti vana asi. Ja mis kõige hullem, see on väga ohtlik! Ja mina räägin nüüd enda kogemusest. Mina olin millegipärast see lollike, kes oli tihti, siis "minestaja" rollis. Ma isegi ei tea miks. Ju siis sellepärast, et teadsin, et ma olen kerge minestama iga asja peale nagu ka siiani (näiteks hambaarstil käies).

Võibolla see õpilane, kes lubab endale nii teha, saab teiste hulgas rohkem populaarsust juurde? Ma ei tea, mida ma mõtlesin sel ajal. Igatahes ma tean kindlalt, et mul polnud õrna aimugi, et see võib lõppeda halvimal juhul tõsise südame rütmihäiretega või lausa surmaga. Keegi ju ei valvanud, mis juhtub minestajaga. Kui ma ära minestasin, siis kukkusin keset koridori pikali ja klassivennad tagusid jalaga, et näha, kas ma päriselt ikka ära minestasin. Selle löömise peale ma ühe korra teadvusele tulingi. Ja mõelda vaid, osad ikka ei uskunud, et nii on võimalik ära minestada. Mäletan, et ühel korral oli mul pärast seda situatsiooni ikka väga hullud tasakaaluhäired ja meil algas just emakeele tund, kus istusin tol korral esimeses pingis ja tuikusin (tunni alguses pidime ju püsti seisma) ja õpetaja veel ütles teistele, et ärge pange teda tähele, kes teab, mis aineid ta võtnud on! Mina, kes ei suitsetanud ega liikunud ringi kahtlaste õpilastega... Mul oli ikka väga paha olla.

Tahan öelda, et see trend kestis meil lühikest aega ja sinna paika see jäigi. Keegi täiskasvanutest vist ei teadnudki sellest midagi. Igatahes kirjutasin sellest teemast hoiatuseks, sest kui ma oleks teadnud, et see on ohtlik, siis poleks ma arvatavasti sellise lollusega kaasa läinudki.

Kas teistel on kogemusi taoliste kooliaegsete lolluste või mängudega?

[Translate]

Muistan kun kävin peruskoulussa, 8.luokalla ja meillä oli jonkin aikana suosiossa sellainen pyörtymisleikki, joka on tosi vaarallinen. Se on sellainen leikki, jota leikittiin välitunnilla. Yksi opiskelija painaa toisen hengityksen kiinni kunnes toinen pyörtyy. En tiedä miksi, mutta minä olin usein se "pyörtyjä". Ajattelin varma, että olin nopea pyötymään niin kuin nytkin (yleensä lääkärin käynneillä).

Ehkä se opskelija, joka on sen verran rohkea, joka antaa luvan tehdä itselleni niin, ajattelee, että tulee suosituksi? En tiedä, mitä ajattelin. Mutta en tiennyt ainakaan sitä, miten vaarallinen tämä leikki voi olla. Siihen voi jopa kuolla. Kukaan ei valvonut tätä leikkiä. 

Muistan kun kerran pyörryin, sitten pojat tulivat lyömään mua, nähdäkseen, että olinko oikeasti pyörtynyt vai ei. Heräsin siihen ja meillä alkoi äidinkielen tunti. (Tunnin alussa aina seisoimme.) Minulla oli hirveän paha olo ja tunsin huimausta päässäni. Minulla oli tasapaino ongelmia ja opettaja vaan todesi, että älkää antaako hänen häiritä meitä, kuka tietää, mitä hän on ottanut. 

Haluan vaan kertoa tämän tarinan, koska luin hiljattain lehdestä, että Englannissa siitä kirjoitettiin kuin joku uusi vaarallinen trendileikki, mutta sehän on aika vanha juttu jo. Jos mä olisin tiennyt silloin, miten vaarallinen tämä leikki on, en usko, että olisin osallistunut siihen leikkiin.

Onko muilla kokemuksia tälläisten vaarallisten leikkien kanssa?

No comments:

Post a Comment