ARHIIV

04/10/2014

Alkoholiallergia

Umbes täpselt kolm aastat tagasi avastasin, et mul on alkoholiallergia. Noorena pidutsesin ikka päris tihti omal ajal. Nüüd aga väga harva. Ju siis organism peab alkoholi mürgiks ja nagu ka arst ütles mulle, et see on väga hea allergia, et ära lihtsalt joo. Tõde on see, et ega pärast igat klaasikest šampust mul allergiat ei teki, küll aga järgmine päev näen omal nahal kui eelneval päeval olen purjus olnud.

Tunnused (täpselt samad nagu mul maasikaallergia tekkel):
- kõhukrambid
- nahaärritus, punased täpid muutuvad laikudeks
- sügelus
- äärmisel juhul paanika ja hingamisraskused
- pärast pidu iga jumala kord on mul hambad paar päeva väga tundlikud

Tegin üks kord pilti pärast pidu:

Ja abi olen saanud samadest allergiatablettidest, mida ma ka maasikaallergia puhul olen võtnud. Maasikaallergia on mul olnud juba üle kümne aasta. Minu jaoks tekkis see enamvähem päeva pealt. (Nii et šampus ja maasikad mu elu romantilisemaks just ei tee.)

Osad infoallikad väidavad (nagu ka arst, kelle juures käisin vastuvõtul paar aastat tagasi), et alkohol on puhas ja selle vastu pole võimalik allergiline olla. Küll aga lisaainete vastu, mida tänapäeva joogid sisaldavad. Alkoholiallergia on väga harva esinev allergia. Olen siis erakordne..

Milliste jookide puhul on mul allergia tekkinud? (Eriti piinlik oli arstile tookord öelda nagu jooksin ma eriti tihti ja palju, et olen proovinud peaaegu kõiki jooke):
- šampus
- viinakoks batteryga
- pisang apelsinimahlaga
- siidrid
- jõhvika Gin

Muud vist tegelikult ma polegi eriti proovinud (maitsenud ikka olen), sest mulle maitseb õnneks peaaegu ainult granaatõuna Delight ja šampus ning pisangikokteil. (Näiteks rumm ja veinid mulle absoluutselt ei maitse ja ma ei suuda aru saada sellest, et inimesed joovad pitsist puhast viina.) Veel olen proovinud süüa erinevaid toite kui tarbin alkoholi, sest öeldakse, et näiteks küüslauk, krõpsud ja teatud toidud võivad koos alkoholiga allergiat tekitada. Erinevust pole ma siiani märganud.

Öeldakse, et allergia on püsiv ja äkilisem iga allergiareaktsiooni korral. Loodan, et see pole tõsi, sest täiesti alkoholist loobuma pole ma veel valmis. Delighti vastu allergiat pole ma veel täheldanud, aga võibolla siis kolmest joogist allergiat veel ei teki. Kahjuks seda Soomes ei müüda, seega ma ei tarbi alkoholi peaaegu üldse. Ongi tervisele kasulikum.

Loe veel:
www.ec.elobot.eu/alkoholi-talumatus
static.inimene.ee/index.php?disease=a&sisu=disease&did=530

[Translate]

Huomasin kolme vuotta sitten, että minulla on alkoholiallergia. Nuorena join paljon enemmän, nykyjään tosi harvoin. Keho varma tunnistaa, että alkoholi on myrkky minulle. Lääkäri sanoi, että se on hyvä allergia. Älä juo sitten. Totuus on se, että tosiaan, jokaisesta lasillisesta minulle ei tule allergiareaktiota, vaan jos olen jo pikkasen humalassa, sitten näen sitä seuraavalla päivällä mun iholla.

Oireet (mitkä ovat samat kun minulla on mansikkaallergia):
- vatsakipu, kramppaus
- ihon punoitus, läiskät
- kihelmöinti
- äärimäisissä tapauksissa paniikki ja hengenahdistus

Ihon punoitukseen on auttanut samat allergialääkkeet, mitä olen ottanut mansikkaallergian aikana.
Jotkut tiedonlähteet sanovat, että allergia on pysyvä ja äkillisempi joka reaktio kerta. Toivottavasti se ei ole niin, koska en ole vielä valmis luopumaan alkoholista täysin. Vaikka nykyjään juon tosi harvoin ja Suomessa ei edes myydä mun lempijuoma (granaattiomena Delight). 

Sanotaan, että alkoholi on niin puhdas aine, että allergia on tosi harvinainen. Olenpas ainutlaatuinen... Olen juonut erilaisia juomia ja silti saanut allergiareaktioita. Eli tässä tapauksessa juon vain vähän ja harvoin. Terveydelle myös hyödyksi.

Lue lisää:
www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00719
www.ts.fi/teemat/terveys/53227/Alkoholi++voi+aiheuttaa+yliherkkyysoireita

6 comments:

 1. Oletko kokeillut luomuviinejä? Monissa viineissä on käytetty sulfiitteja, jotka ovat todella herkästi allergisoivia... Jos luomu olisi sopivampi? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luomu olisi hyvä vaihtoehto, paitsi en tykkä yhtään viineistä. Ainakan tähän asti en ole tykännyt.

   Delete
 2. Sellega meenus et kas sa mitte ühel esmaspäevasel päeval veel arstile ei helistanud sõnadega et "Mul on alkoholiallergia. Eile tarbisin alkoholi ja täna nii paha olla!?"

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jah ma pidin ju helistama arstile, sest teadsin, et mul raudselt midagi muud viga kui pohmell :D ...arst vist üritas naeru kinni pidada, aga vähemalt üritas mind tõsiselt võtta. Endal oli piinlik ainult. Mis teha.

   Delete
 3. Pakun välja, et jõhvika gin on igast jama täis: ma olen alkost ostnud luomu cava vahuveine, ehk need puhtamad ja vähe allergiat tekitavad:)
  Hellu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eks jah, ma olen sellepärast seda jõhvika oma joonud, sest see veits hapukam, mulle need lääged siidrid ei maitse.

   Aga jätan meelde selle luomu cava sordi.

   Delete