ARHIIV

01/08/2014

Miks inimesed ei reageeri?

Teema tarbija24.postimees.ee lugeja küsib, et miks Maxima tulekahjualarmile inimesed ei reageerinud. 

Nimelt ma olin esmaspäeval veel Eestis ja juhuslikult käisin ka tol hommikul sadama lähedal poes, kus häirealarm kestis mitu head minutit ja seda kolm korda. Mitte keegi ei jooksnud poest välja, keegi isegi ei vaevunud küsima, et mis juhtus ja kas juhtus. Ise istusin ma sel hetkel Hesburgeris lastega ja ainuke mõte, mis mul peast läbi käis, oli see, et istun lahtise ukse kõrval ja saan iga hetk siit välja astuda. Müüjad nagu ei teinud teist nägugi, seega oletasin, et valehäire.

Inimesed on ikka vahest kuidagi ükskõiksed. Sellega seoses tuleb mul meelde see kui eelmine suvi suure rasedakõhuga kassas arvet tasuma hakkasin, pea käis nii ringi, et pidin kükitama, et ära ei minestaks. Mitte keegi ei tulnud küsima, et kas on midagi viga. Ohkisin enda uimasusega sealt uksest välja ja istusin maha asfaldile. Keegi ei teinud välja. Aga noh, eks ma elan sellises piirkonnas võibolla, ma ka ei tea.

Samuti oli huvitav situatsioon kevadel kui sõitsime autoga ja peaaegu autoteel istus, lausa lamaskles vanem mees. Oli nagu kukkunud teele, minuarust oli tal pea verine. Mina arvasin, et ei saa püsti ja auto võib otsa sõita. Kohe lähedal juhtumisi oli kiirabiauto ja mõtlesime, et ega me ei saa seda meest sinna vedelema jätta ometi. Kiirabiautost saime tol korral vastuseks, et ah meil on siin oma väljakutse, et las see mees lamab seal tee peal edasi, et eks ta mingi joodik ole ja varsti oma kodutee üles leiab. Okei......

Mina olen pigem liiga aktiivne hädaabikõnede helistaja. Näiteks, siis kui lapsed koolimaja katusel kõndisid ja ilmselgelt üks tüdruk oli kuskil 3-4-aastane, kes ise sealt alla ei oska tulla. Muidugi helistasin ma hädaabisse. Mida muud ma teha oleks rasedana saanud? 

Samuti olen ma helistanud politseisse paar korda kui ma olen olnud lapsega mänguväljakul ja sinna on ilmunud kamp noori (7-12-aastaseid) poisse, kes oma suitsud minu (tol hetkel) 2-aastase lapse ees endale ette toppisid. Kui ma neid korrale kutsusin ja paar korda viisakalt minema ajasin, siis otsustasin politseisse helistada. Aga poisid kadusid kah seejärel minema. Võibolla asjatu ja tühine asi, mille pärast politseid kutsuda, aga keegi peab ju ometi midagi tegema kui sellises vanuses lapsed ei häbene ka nii väära käitumist? Ja mina ei peaks loengut pidama, vaid nende laste vanemad...

Ja taolisi juhtumeid on veel palju. Inimesed pigistavad silmad kinni ja teevad näo, et nad ei näe, seega ei pea nad midagi ette võtma.
2 comments:

  1. Ükskord lamas maas mees, okei, ta oli purjus, ag siiski... jäin tema juurde, küsisin kas ta saab hakkama jne. Inimesed kes kõndisid mööda ütlesid mulle, et mida sa tema eest hoolitsed, ta on joodik. :/ Igaühel on minu arust õigust abi saada.

    ReplyDelete
  2. Nägin ühte eksperimenti, kui maas oli räpakalt riietatud mees ja ülikonnas mees - ülla, ülla kellele mindi appi.. Muidugi ma ise olen ka veidi umbusklik maas magavate inimeste suhtes, kes näevad joobes, kuid kiirabi olen ALATI kutsunud.

    ReplyDelete