ARHIIV

06/08/2014

Ma ei lähe tööle

... Lähima paari aasta jooksul. Vähemalt nii ma plaanin.
Enne viimast rasedust olin õpilane, mis tagas mulle ainult miinimumi emapalga Soomes (Olgugi, et olin praktika ajal ka tööl, kuid see teenitud summa oli siiski nii väike), seega peab sellega ometi hakkama saama, sest ma ei taha alla aastast last kusagile hoidu jätta.

(Tegelikult nüüd saigi mu emapalk läbi, sest Soomes saab seda kuni lapse 9-kuu saamiseni. Hetkel hakkas jooksma kodusolemise tugi - kodinhoitotuki, mida saab seni kuni laps täitub 3.)

Samuti ma ei tunne, et ma kodus olemisest nii tüdinenud oleksin, et kibeleks tööellu. Esiteks juba seepärast, et ma olen veel selle võrra noor, et erilist tööstaaži polegi seljataga. Kül jõuab kogu elu veel tööd teha.

Aga ega kodus olemine on ka tegelikult omaette töö. Seda ei nimetaks ma ainult emapuhkuseks. Muidugi on tore kui saab oma päevakava laste vajaduste ja enda soovide järgi elada, aga siiski kodus ju teed ka pidevalt midagi (näiteks süüa või koristad, kraamid, pesed last jne) Aga muidugi on ka mugav näiteks lõunaune ajal lastega koos kas või magada. Tööl olles sellist luksust mul poleks.

Tean, et paljud emad teevad väikeste laste kõrvalt osa-ajaliselt tööd, aga selleks ma olen vist ilmselgelt liiga laisk. Nii, et tore kui osad emad jaksavad kõike. Ma ei hakka enda jaksamist selle koha pealt proovile panema. Ja ma ei tahakski lastest nii palju eemal olla.

Muidugi on ka rahaline pool, mis meie elusid mõjutab, aga seni kuni söögirahaks mul jätkub, seni ma tööle end ei sunni minema. Pigem tingin enda riietest ja huvidest. Selle koha pealt tasub öelda, et kas siis oli vaja lapsi nii noorelt teha, oleks võinud ju enne endale hea summa emapalka teenida. Aga minu jaoks oli see nüüd õige aeg. ("Oleks" on tore mees muidugi.)

Pealegi see töö, mida ma teha tahaksin, selleks on mul vaja veel mõned aastad koolis käia. Nii, et saab näha, mida tulevik toob. Muidugi saab ka laste kõrvalt samal ajal õppida, aga hetkel ma ei jaksa sellele veel nii palju keskenduda.

Seni kuni ma olen kodus, siis hoolitsen ise laste seltsielu eest. See on vastutus selle valiku ees, et ma vanemat last lasteaeda ei pane. See-eest ta läheb jälle päevaringi 2x nädalas ja võimlemisrühma 1x nädalas. Väiksel poisil on ka õnneks peaaegu sama vana sõber vastasmajast. Nii, et selle koha pealt peaks asi laabuma. Eks me kodus teeme ka kõike muud. Lugemisest kirjutamiseni ja kõike selle vahepeal.

Seega elan hetkel meeleldi kodust elu koos lastega. Muidugi ka see paneb tegelikult vahepeal jaksamist proovile, aga ma olen ju kõigest inimene. Tulevikuplaanid las jääda hetkel veel tulevikku.

*Kas te emad, kes te lastega kodus olete - teete samal ajal tööd või käite koolis?
*Kuidas läheb?
*Kas on raske?

4 comments:

 1. Eelmine õppeaasta lõpetasin kiitusega päevaõppes baka täiskohaga töö ja 3aastase lapse kõrvalt. Eluraske oli. Nüüd sygisest magistrisse ja lähen yle poole kohaga uuele tööle.
  Elu sees ei soovita enne ylikooli last teha. Ma poleks iial arvanud, et mul nyyd nii raske saab olema. Tublid, kes lapse kõrvalt õpivad!

  ReplyDelete
 2. Mul küsimussi kuidas se kodinhoidu tugi taotlemine käib

  ReplyDelete
  Replies
  1. http://www.kela.fi/vanhempainvapaan-jalkeen_kotihoidon-tuki
   http://www.kela.fi/kotihoidon-tuki_nain-haet
   http://www.kela.fi/kotihoidon-tuki_maara

   Kui sul on Soome interntetipank, siis saad ka www.kela.fi lehelt selle teha, kui mitte, siis mine KELASSE ja täida vajalik paber nimega kodinhoitotuki.

   (Seda tuge saab pärast emapalka/vanhempainrahaa ja kuni laps saab 3-aastaseks.)

   Delete